Sunday, May 6, 2012

Twilight

O knize
Twilight je romantická fantasy knížka. Má 24 kapitol a 402 stránek příběhu. Je velmi dobře napsaná a čtivá, dostatek přímé řeči. Je psána tak, že příběh vypráví hlavní postava - Balla Swan. Existuje i komixováa  filmová verze. Jsou i další díly.




Kniha                          Kniha                            Komiks                         DVD




Děj
17ti letá Bella Swan se ze slunečného Phoenixu stěhuje do malého městečka ve státě Washington pod stálým baldachýnem mraků - Forks. Její matka Renné se znovu vdala, vzala si basketbalového hráče Phila, který neustále cestuje. Renné s ní dříve byla doma, ale byla nešťastná, chtěla cestovat s Philem. A tak ji Bella opustila a šla do Forks za svým tátou - zdejším policejním ředitelem Charliem Swanem. Na místní střední škole se seznámí s okouzlujícím Edwardem Cullenem a jeho nevlastní rodinou. Neodvolatelně se do něj  zamiluje a i on do ní. Je tu však jeden zádrhel - Edward je upír. Při hře basketbalu s Edwardovou rodinou se  přimotá jiná smečka upírů, tříčlenná - James, Victoria a Laurent. James ucítí Bellinu krev a dále netouží po ničem jiném, než ji zabít a její krev ochunat. Bella se tím dostává do velkého nebezpečí, spolu s Alicí a Jasperem (nevlastní sourozenci Edwarda) utíká od Jamese. Zbytek rodiny se ho snaží zastavit, ale téměř beznadějně, jelikož James je velmi dobrý stopař.  James na ni nalíčí léčku, do které se Bella bohužel chytne. Přijde Edward a jeho rodina dřív, než bude Bella mrtvá?


O autorovi
Stephenie Meyerová je americká spisovatelka, která se právě pomocí Twilight ságy proslavila. Vyrůstala ve Phoenixu, je vdaná a má 3 děti. Stmívání prý nebyl nápad, byl to sen. Zdál se jí sen o Belle a Edwardovi, když se probudila tak to sepsala a dopsala další kapitoly.






Můj názor
Tuhle knihu miluju, patří do mých oblíbených. Mám strašně ráda Bellu, i když mi přijde, že je bez zájmů a nic ji moc nezajímá. Nevím :D. Knihu bych určitě doporučila. Jestli ji budeš číst, tak si ji první přečti, a až potom koukej na film. Jinak by se ti to číst po skouknutí filmu již nechtělo a tím by ses  o mnoho připravila, jelikož v knížce je spoustu dalších scén, které stojí za to a také je tam něco trochu jinak. Např. ve filmu si Bella potvrdí, že Edward je upír v lese, kdyžto v knize si to potvrdí v autě. Film jsou spíš takové nahrané výpisky z knížky. Hodně to ošidili. 


Citace
Co když nejsem hrdina? Co když jsem padouch?


Kdybys mohla žít na věky, pro co/proč bys žila?


Ve třech bodech jsem si byla naprosto jistá. Zaprvé, Edward je upír. Zadruhé, část jeho osobnosti - a já nevěděla, jak silná je to část - žízní po mé krvi. A zatřetí, jsem do něho bezvýhradně a neodvolatelně zamilovaná.


________________________________________________________________
About book
Twilight is a romantic fantasy book. It has 24 capitols and 402 pages of story. It is written very well and readable. Plenty of direct speech. It´s written that main character - Bella Swan tells the story. It exist also comics and movie version. Also other parts are.


Book                                                  Comics                                               DVD


Story
17 years old Bella Swan is moving from sunny Phoenix to little town in state Washington under permanent canopy of clouds - Forks. Her mother Renee get married again to basketball player Phil. He is always traveling. Renee stayed with Bella at home, but she wasn´t happy, she want to travel with Phil. So Bella leave her and go to Forks to her dad - local police director Charlie Swan. On local high school she met with charming Edward Cullen and his step-family. Irrevocably she will fall in love to him and he to her, but there´s one snag. Edward is a vampire. At basketball game  with Edward family will come another pack of vampires, three members - James, Victoria and Laurent. James will feel Bella´s blood and next he don´t want nothing, only to taste Bella´s blood - kill her. By that Bella gets to big  danger, with Alice and Jasper (Edwards step-siblings) she start to go away(by car, plane...) from James and the rest of family want to stop James. Unfortunately hopelessly, because James is good stalker. James make-up a trap for Bella and she catch in. Will Edward and his family arrive in time, until Bella will be dead? 


About author
Stephenie Meyer is an American writer, witch got by Twilight saga famous. She was growing up in Phoenix, she is married and she has 3 children. Twilight allegedly wasn´t idea, it was dream. She had dream about Bella and Edward. When she woke up she wrote the dream and then she wrote other capitols.
                                                        

My view
I love this book, it´s in my favorite book. I really like Bella, even it she look to me like without much interests. I don´t know :D. Certainly I recommended this book. If you will read it, first read the book and then watch the movie. Because if you will first watch movie, then you will not like to read book. And by that you will really lose much, because in book are some scenes, that aren´t in movie and in book is something different than in movie, for example in movie, Bella will confirm that Edward is a vampire in forest, but in book she will do this in car. Movie is more shot excerpts from book. They really cheat the movie.


Citation
What if I´m not the hero? What if I´m the bad guy?


If you can live forever, what do you live for?


I was sure by 3 things. First, Edward is a vampire. Second, part of his personality - and I didn´t  know how strong is that part - thirst to my blood. And thirst, I´m into him wholeheartedly and irrevocably in love.

3 comments:

  1. Twillight je super! Moc hezká recenze :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Díky, jsem ráda, že se líbí, měla jsem s ní hroznou práci, jelikož psát to v angličtině i v češtině je docela dlouhá práce. Já si to totiž nehodím do překladače a zkopíruju, já si to poečlivě přeložim a vlastní ma rukama to napíšu :D

      Delete
  2. Ty první dvě citace jsou z plakátů, že jo?

    ReplyDelete