Tuesday, July 17, 2012

Eragon - Book

Christopher Paolini
Chrostopher Paolini je americký spisovatel. Eragon byla jeho první kniha, následovaly další 3 díly. Teď se prý pustí asi do scifi, ale neví. Žije v Montaně v USA. Na Odkazu Dračích jezdců(Eragon, Eldest, Brisinrg, Inheritance - 4 díly Eragona) pracoval 13 let, od svých 15ti let.




Děj
Eragon je mladý farmář, který často chodí do lesa na lov. Jednou najde podivný modrý kámen, ale je to opravdu kámen? Ne. Brzy se o tom přesvědčí. Z kamene se vylíhne dračice Safira a Eragon se stane jedním z legendárních dračích jezdců. Jezdci byli stanoveni po válce elfů s draky, aby udržovali mír v Alagaësii (země, kde se příběh odehrává). Pouto mezi drakem a jezdcem je neskutečně silné. Když jezdec zemře, zemře drak s ním, když jemře drak, jezdec dál žije, ale jeho život už postrádá smysl.  V zemi vládne krutý dračí jezdec Galbatorix, kterému dávno v bitvě zemřel drak a ostatní jezdci mu odmítli dát nového. Ukradl vejce a draka očaroval, aby mu sloužil a měl ho jako jezdce. Král shromáždil 13 křivopřísežníků a vzbouřil se proti jezdcům. Vyhrál a stal se králem. Nikdo ho dosud nemohl porazit, ani Vardenové - skupina lidí žijící mimo Království, kteří se snaží svrhnout Galbatorixe z trůnu. Eragon se stává jedinou nadějí Vardenů a celé země. Spolu s Bromem (obyvatel Carvahallu) se vydává po odchodu svého bratrance Rorana a náhlého zdevastování jejich farmy a zabití strýčka Gera (Eragon neví, kdo jsou jeho rodiče,, máma ho jako miminko nechala v Carvahallu u Gera a jeho zesnulé ženy Marianny a jejich syna Rorana) na cestu za ra´zaky - nestvůrami, královými služebníky, kteří smrt Gera a zničení farmy mají na svědomí, aby je zabil...Do toho se mu ve snech objevuje tajemná elfka Arya, uvezněná a mučená mocným stínem Durzou. Podaří se mu zabít ra´zaky? Osvobodí Aryu? Jakou cenu za to zaplatí? Dostane se k Vardenům?

Můj názor
Kniha je opravdu super. Mám ji hrozně ráda. Má celkem 4 díly a Paolini by měl napsat další díl, tedy aspoň to řekl v jednom interview.






________________________________________________________________
Christopher Paolini
Christopher Paolini is american writer. Eragon was his first book, then other 3 parts of Eraogn. Now he will write probably scifi, but he don´t know. He live in Montana in USA. On Eragon he has been working on Eragon for 13 years, sicne he was 15 years old.





Story
Eargon is a young farmar, which often goes to hunting. Once he fing a weird blue stone, but it´s really a stone? No. Soon he will make himself sure. From stone will hatch out a dragon Saphira and Eragon become a legendary Dragon Rider. Dragon Riders were appointed after a war between elfs and dragons, to keep peace in Alagaësia(country where story happen). Bond between dragon and rider is huge. When rider die, dragon die with him, and when dragon die, rider is still alive, but it´s horible and his life lose every reason. In country rule cruel Dragon Rider Galbatorix. His dragon dies much time ago in one battle. Other riders refuse to give to Galbatorix another dragon egg, so he steel one of egg and enchant the dragon to be his. Then he make a group od 13 perjurers. He attack other riders and kill them. Then he start to rule. No one can defeat him by now, aslo Vardens can´t  - big group of people lives out of Kingdom, they tries to overthrow Galbatorix. eragon is last hope od Vardens and for all country. With Brom after Eragon´s cousin Roran´s leaving farm and after devastate farm and killing uncle Gero (Eragon don´t know who are his parents, his mum leave him at Carvahall, he growed up there with Gero, Gero´s dead wife Marianna and theyr son Roran) to way to ra´zaks - monsters, servants of Galbatorix, which are responsible to Gero´s dead and to devastate farm to kill them. Will he kill them? Will he rescue elf Arya, which is trapped and whipped by powerful shadow Durza, which have Eragon in dreams? What will he pay for that? Will he get to Vardens?


My view
Book is really super. I love it. It has 4 parts and Paolini have to write another part. He said that he will in one interview.


8 comments:

  1. Zrovna jí čtu :D :) zatím jsem na začátku, ale začíná mě dost bavit :)

    ReplyDelete
  2. Já ji nečtu, protože mi připadá moc tlustá ta knížka :/ :P :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Děláš hodně velkou chybu, ale jak myslíš :)

      Delete
  3. Ahoj, pozastavuju blog (i když občas něco napíšu :)). Tady jsou kdyžtak podrobnosti→ http://bebesusenkyblog.blog.cz/1207/pozastaveni-nevim-na-jak-dlouho-jak-to-bude-s-fot-soutezi
    Affs se budu snažit obíhat, když to půjde :)
    Krásný zbytek prázdnin
    Bebe
    (Promiň, že ti to píšu takhle pod článek a spamuju, ale nevěděla jsem, kam to napsat)

    ReplyDelete
    Replies
    1. To je v poho, taky budu zítra pozastavovat

      Delete
  4. Odkaz dračích jezdců je nejlepší série, o tom se nedá pochybovat :)
    A jestli ten 5. díl nenapíše (i kdyby jen o Angele), ať si mě nepřeje!

    ReplyDelete
    Replies
    1. No, ať si hlavně nepřeje mě, jestli v tom dílu zemře Murtagh :DD

      Delete